Welkom op de website van CBrepeater.nl. Hier vind je informatie over het Nederlandse CB repeater project en kun je aanmelden om mee te doen als lid van een van de teams. Ook andere info en contactinformatie vind je hier, Laat je vragen achter in het contactformulier of stuur je e-mail naar wrlp@cbrepeater.nl.

Als eerste vertellen we je graag iets over de historie van de CB (ookwel 27MC genoemd in Nederland) en willen dan alvast wat loslaten over de bedoelingen met het cbrepeater netwerk in de toekomst.

In 1980 heeft de toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat het burgerlijk wetboek aangepast dat het mogelijk werd om typegoedgekeurde apparatuur te gebruiken om met gering vermogen radioverbindingen op te zetten. De MARC licentie was een feit. Voor ongeveer 35 gulden kon je als 16 jarige of ouder op het postkantoor een “licentie” kopen en dan met 0,5 Watt, 22 Kanalen gebruiken. Later zijn dit 40 Kanalen en 4 Watt geworden en we zijn nu uiteindelijk aanbeland op 40 kanalen AM/FM/SSB met 1 en 4W pep.

Sinds die tijd zijn er veel veranderingen doorgevoerd, de radiozendamateur licentie structuur is van a,b,c en zelfs d naar de huidige N en F structuur gegaan. Ook het CW examen en de vermogens zijn aangepast en het landelijk frequentiebeheer is wettelijk gezien van VWS overgegaan naar het Ministerie van Economische zaken. De RCD is overgegaan in het AT en valt hierdoor dus onder EZ.

Al een aanzienlijke tijd worden er in Nederland pogingen ondernomen om een CB repeater netwerk op te zetten zoals er ook al enige goed functionerende netwerken op de frequenties van gelicenceerde amateurs aanwezig zijn. Voorbeelden zijn PI2NOS (http://www.hobbyscoop.nl) en PI2NON (http://coversity.mijnscherm.nl/in.html). Door goed naar elkaar te kijken en samen te werken waar mogelijk is kunnen in veel gevallen bekende valkuilen worden vermeden.

Omdat het in ons geval gaat om een repeaternetwerk met een aanzienlijke oppervlakte en geringe mogelijkheden m.b.t. bijvoorbeeld uitgestraald zendvermogen zijn we als team genoodzaakt de mazen in het netwerk fijn op te zetten. Ook is het een aanzienlijke uitdaging om dit netwerk in werking, bezet en bemand te houden in de vrije spirit van niet alleen het radiozendamateurisme maar ook de alom bekende 27MC gedachte.  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kwaliteit moet inboeten en natuurlijk zorgen de teams er zo veel mogelijk voor dat het plezier en de standaarden zo hoog mogelijk blijven. Hiervoor zullen we natuurlijk op deze website informatie en gebruiksregels beschikbaar moeten stellen. Op termijn gaan we ook de pers en overige publicisten via een apart kanaal op de hoogte houden en waar nodig met andere beheerders en instanties in contact treden.

Op de 27mc zenden en ontvangen we vaak met apparatuur die geen zogenaamde shift of sub-audio tones mogelijkheden heeft is het technische design van dit netwerk een grotere uitdaging dan voor vele andere netwerken. We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat een 27Mhz gebruiker met een standaard radio van dit netwerk gebruik moet kunnen maken zonder extra hard of software aan te schaffen/bouwen.

Omdat we allemaal vrijwillige teamleden zijn en we naast onze gewoonlijke dagelijkse werkzaamheden/school/hobby’s dit netwerk gaan opzetten vragen we jullie natuurlijk niet alleen daar waar je tijd en zin hebt mee te doen maar ook te begrijpen dat het geen kleine klus is. We hebben op dit moment gelukkig wel al een substantiele hoeveelheid aanmeldingen voor lokaties waar we TX en RX mogen gaan realiseren en we zijn druk bezig om ook de innerlijke werking van dit project duurzaam te maken.

Vragen, opmerkingen en/of andere reacties lezen we graag op wrlp@cbrepeater.nl

One thought to “Welkom op de website van WRLP!”

  • Freddy

    Ik heb de benodigdheden doorgelezen. Ik zit er aan te denken om zoiets bij mij neer te zetten. Nu vindt ik de kosten nog meevallen ik heb hier nog een danita 240 staan en nog een antron 99 die niet wordt gebruikt. Hij staat met de top op 12.5m.
    Nu schrik ik af van het soldeer gedeelte. Zijn deze ook kant en klaar verkrijgbaar?

    Beantwoorden

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *